Skip to main content

Trestad Center företagarförening besöker företag på området:

   Månadens företag februari 2022 är:

Ett professionellt företag med erfarenhet och kompetens som lyfter mot framtiden

Vi har träffat VD Benny Ljung, och vice VD Fredrik Ärlebo och fått en trevlig pratstund om företaget och utvecklingen som tagit FASSI Sverige och Vänersborgsdelen av företaget till dagens framgångsrika företag.

Vi får mycket beröm för våra kranar och påbyggnader och är idag ett mycket starkt alternativ som företag för kompletta lösningar för lastbilspåbyggnad.

Vi både konstruerar tillverkar och monterar kompletta lösningar för våra kunder säger VD Benny Ljung som har särdeles lång erfarenhet från branschen och själv jobbat inom alla delar av företaget.

VD Benny Ljung

Tillsammans med kollegor, underleverantörer och kunder har man skapat en effektiv organisation som i samarbete med både lastbilstillverkaren och kund hittar lösningar vVD Fredrik Ärlebo som skräddarsys för kundens behov.

Företagarföreningen har besökt FASSI på Trestad Center Vänersborg och fått en detaljerad och lärorik rundvandring genom företagets lokaler och struktur för att omhänderta konstruktion och utveckling samt tillverkning och montering till färdig produkt av både kranar och lastbilspåbyggnader som företaget på Trestad Center erbjuder.

Vi kan konstatera att vår satsning på komplett påbyggnation med hög kvalitet, har tagits emot väl av marknaden säger VD Benny Ljung och en stor del av framgången ligger helt klart i samarbetet med kunden och anpassningen efter de lokala behoven.

vVD Fredrik Ärlebo

FASSI har skapat ett förtroendefullt samarbete med ett stort nätverk av producenter/leverantörer i Sverige och Benny Ljung säger att lokalt i regionen finns komponenttillverkare av världsklass. Därför lägger man idag ut en stor del av tillverkningen av delar till dessa företag.

Hög kvalitet, snabba leveranser och korta transporter av komponenter från lokala företag har blivit ett väldigt lyckat koncept. Ett koncept som man ser möjligheter till att kunna utveckla vidare.

FASSI är ett mycket välkänt varumärke för kranar. Det startade 1965 i Bergamo i norra Italien och i dag finns varumärket i princip över hela världen. Som ett av världens största fabrikat – med ett komplett program med modeller från 1 till 215 ton i ett nästan oändligt antal varianter kan FASSI erbjuda alternativ för alla användningsområden.

FASSI Sverige är ett helägt dotterbolag och finns idag i Göteborg – Vänersborg – Malmö och Växjö

FASSI Vänersborg etablerades 2015 på Trestad Center och flyttade till större lokaler 2017. Några tunga år har det också funnits men genom den stora satsningen på komplett påbyggnad av lastbilar, samt inriktningen på lokala leverantörer av högklassiga komponenter har företaget vuxit och etableringen på Trestad Center har blivit en förebild för FASSI Sverige. Ett företag som idag går mycket bra. Där delar i den interna utvecklingen av företaget som visat sig vara framgångsfaktorer är standardisering av komponenter samt egen konstruktionsavdelning.

Under pandemin har man inte gjort sig av med någon av de 20 anställda och detta är företaget stolt över och säger att kompetenta medarbetare är en ovärderlig tillgång och en stor del av framgången. Tillgång på yrkeskunniga medarbetare är en nyckelfaktor för FASSI och behovet av tex utbildade svetsare är fortsatt stort och en förutsättning för de expansionsplaner som innefattar tillbyggnad av lokalerna och nyanställning om ca 10 – 15 personer.

Vi frågar om det är något som företaget saknar eller vill förbättra på Trestad Center Vänersborg. Då trycker VD Benny Ljung särskilt på att tillgången till yrkesutbildade svetsare och verkstadstekniker är mycket viktig för företaget och vill framföra hur väsentligt det är att dessa utbildningar finns lokalt så företaget kan utvecklas och växa. Detta gäller både FASSI lokalt i Vänersborg såväl som underleverantörerna man samarbetar med.

På frågan om Bennys och Fredriks roller i företaget skrattar Benny Ljung till lite. Han avslöjar för oss att Fredrik kommer ta över VD posten och Benny själv trappar ner och fokuserar på vissa delar i företaget, efter många år på posten som VD för FASSI Sverige och närapå 50 år inom branschen.

Vi lämnar företaget med en härlig känsla av att så mycket storslagen kompetens, utveckling och erfarenhet finns lokalt här på Trestad Center.

Vi kommer gärna tillbaka och besöker FASSI Trestad Center

Arne Olsson och Tore Carlsson