Skip to main content

Trestad Center företagarförening besöker företag på området:

   Månadens företag februari 2023 är:

En kall och snöig förmiddag besöker företagarföreningen Conny Ekholms Svets & Mekaniska AB i Väne Ryr. Vi träffar först en av medarbetarna på kontoret, som är beläget i ett separat hus bredvid verkstadshallen och blir inbjudna på kaffe och bullar, i väntan på chefen Conny som är i antågande efter ett par minuter. Vi får en trevlig pratstund med Conny Ekholm ägare på företaget och lite senare en rundvandring i den stora verkstadslokalen.

Allt började när Conny träffade Madeleine, på  Power Big Meet i Västerås 2006 och senare bestämde sig att lämna Gotland och flytta till Västsverige för ett jobb i Lysekil.

Snart bestämde Conny Ekholm sig att bli egen företagare, och började sin resa hos bland annat Ragn-sells. Redan 2012 hade företaget 6 anställda som arbetade åt flera olika företag som svetsare och mekaniker för bland annat tunga maskiner som stenkrossar, dumpers, grävmaskiner, med mera.

Företagets främsta inriktning är svetsarbete och mekanisk reparation. De ersätter skadade delar med nya och egentillverkade eller reparerar befintliga delar. Service, nytillverkning och reparationer ingår i verksamheten där bland annat lagerbyte på olika typer av krossar är ett precisionsarbete man specialiserat sig på.

Ekholms Svets och Mekaniska har också startat legotillverkning av komponenter för andra verkstadsföretag.

Företaget växer hela tiden och Conny ser ingen minskning av inkommande jobb och ordrar, utan tvärtom så ökar efterfrågan på företagets tjänster hela tiden.

Man jobbar i dag med ett stort antal uppgifter från rena svets- och reparationsjobb till nykonstruktion av hela produktionsprocesser för tillverkningsföretag. Många stora och ovanliga jobb som anordningar för tilläggning av färjor, dvs stålkonstruktioner för att stötta färjor vid tilläggning, har konstruerats och tillverkats av företaget.

De flesta kunderna finns inom ca 20 mils radie och medarbetarna åker oftast till de nya jobben med sina välutrustade servicebilar där dom kan utföra reparationer och svetsarbete på plats hos kunden. Företaget har idag 12 servicebilar med komplett verkstadsutrustning för att utföra jobb på plats hos kunden.

Conny Ekholm har alltid varit intresserad av konstruktion och har en verkligt gedigen erfarenhet och känsla för vad som verkligen fungerar i kundens dagliga drift och produktion, och är därför efterfrågad av många företag som har problem med befintliga maskiner eller produktionsprocesser. Att ha kunskap och känsla för teknik och konstruktion är en stor del av företagets framgång och något som kunderna verkligen uppskattar säger Conny.

Det är svårt att hitta rätt kompetens och erfarenhet på marknaden idag, men vi har lyckats få precis de medarbetare vi vill ha i företaget. Det finns dock alltid ett behov av fler duktiga svetsare och mekaniker som förstår kundens behov och kan arbeta både självständigt och i grupp.

Vi får en rundvandring i de stora lokalerna bland maskinkomponenter och fordon som ska repareras och renoveras på plats hos företaget. I lokalerna finns även en verkstadsdel med maskiner för svarvning, slipning och mekanisk bearbetning för att klara kundens behov.

Ekholms Svets & Mekaniska har idag ca 20 anställda och jobben bara ökar. Vi frågar Conny hur stort företaget kommer att bli, och får till svar ett leende att mer än 30 anställda är nog svårt att överblicka men man vet ju aldrig.

Conny och frun Madeleine arbetar båda i bolaget och Conny säger med värme i rösten att Madeleine är en verklig stöttepelare som har kunnandet, kraften och förmågan att rädda alla situationer när han själv inte räcker till.

Conny och Madeleine bor på sin lantgård som ligger inom bekvämt avstånd till företaget i Väne Ryr. Paret har fyra barn mellan 6 – 18 år och familjen delar ett stort intresse för både hästar och hundar på gården.

Dessutom har paret ett stort intresse för häftiga bilar. Det var ju så det startade en gång, och Conny visar foto på familjens Mercury Eight Cab 1939 och Ford V8 Tudor 1934.

Vi lämnar Conny Ekholm med en övertygelse om att det här företaget kommer att växa sig allt starkare i sin bransch, med sina framtidsinriktade ägare. Deras gedigna kunskaper, erfarenheter av företagande, framtidstro och miljömedvetande är värdefulla egenskaper och har ju som bekant redan uppmärksammats och prisats genom olika fina utmärkelser som årets unga företagare i Västra götaland 2020 och Gasell 2022.

Vi från Trestad Center företagarförening är stolta att få besöka Conny Ekholms Svets & Mekaniska AB och vill gärna komma och besöka detta företag igen.

Med vänliga hälsningar

Tore Carlsson & Arne Olsson